Az iskola azt akarja, hogy a szülők felelősséget vállaljanak


Európa szerte sok iskolában folyik párbeszéd arról, hogy mi az iskola feladata a gyerekek nevelésével kapcsolatban és mi a szülők felelőssége.

Az egyik Portugáliában lévő iskola vezetősége úgy döntött, hogy egy hatásos módszerrel tesz közzé ezzel kapcsolatban információt. Üzenetük, melyben 5 pontot említenek a gyerekek nevelésével kapcsolatban, most terjed a Facebook-on.

Mikor Paulo Gandra, a portugál származású, Svédországban élő nyugdíjas tanár ezt az 5 pontot olvasta a Facebook-on, le volt nyűgözve.

Az iskola 5 pontot fogalmazott meg a szülők saját felelősségével kapcsolatban, Paulo szerint annyira jól összefoglalták ezt hogy ő feltette a szöveget a saját Facebook oldalára.


Ezt írta Paulo a Facebook oldalán:

“Minden Szülőnek!

• Szeretnénk az összes szülőt emlékeztetni arra, hogy otthon tanítsák meg gyermekeiknek az alábbi varázs -szavakat: szia, légy szíves, elnézést, köszönöm.
• Az otthon az a hely, ahol a gyerekek megtanulnak őszintének lenni, megtanulják, hogy ne hazudjanak, ne késsenek, hogy lelkesek legyenek, kölcsönösen segítsenek egymásnak, tiszteljék barátaikat, az idősebbeket és tanáraikat.
• Otthon tanulják meg a gyerekek, hogy a környezetüket tisztán tartsák, hogy ne beszéljenek tele szájjal, hogy ne dobálják el a szemetet.
• Szintén otthon tanulják meg a gyerekek, hogy rendbe rakják a dolgaikat, mindennek legyen helye, és ne veszítsenek el semmi.
• Az iskolában mi megtanítjuk nekik a nyelvet, a matematikát, a történelmet, a földrajzot, a fizikát, a biológiát, idegen nyelveket és testnevelést. Mi csak megerősítjük azt a nevelést, amit a gyermek a szüleitől otthon kap.”


Paul egy nagyon érzékeny területet érintett. Egyetlen nap alatt 6700 megjegyzést kapott és több, mint 20 000 lájkot.

“Egy gyerek nagyon sok emberrel teremt kapcsolatot, a szülőknek ezzel kapcsolatban is van felelősségük. Itt a családról, az iskoláról, a képességekről beszélek.” – mondta Paulo Gandra az egyik svéd újságnak.



Molnár Tünde - webmaster