Élménybeszámoló a háromnapos magyarországi kirándulásról


“Ahhoz, hogy valóban
boldog légy, csupán arra van szükség,
hogy lelkesedni tudj valamiért.”

Anthony de Mello


A Szacsvay Imre Általános Iskola 64 diákja és öt tanára szeptember első napjaiban részt vett egy emlékezetes tanulmányi kiránduláson a Járd végig! projekt keretén belül, amely alkalmat adott nekünk arra, hogy a lelkes készülődést követően valóban boldog napokat töltsünk Szarvas városában.


Nagyon örültünk a lehetőségnek, hiszen ismeretekben, találkozásokban gazdag napokat éltünk meg egy olyan időszakban, amit nagyon hosszú embertpróbáló tanév előzött meg számos gyerekre és felnőttre vonatkozó korlátozással, amelyek nem tették lehetővé kirándulások, egyéb rendezvények szervezését. A projekt keretén belül már az első napon élvezhettük szarvasi diákok, pedagógusok vendégszeretetét.


Ezt követően Bodor Nóra és Schaffer Beatrix kíséretében ellátogattunk a Szarvasi Arborétumba, Magyarország legnagyobb arborétumába, amelynek szépségét érdemben egészíti ki a Mini Magyarország makettpark. A gyerekek kötetlenül időzhettek egy-egy épület előtt, melyek közül a legnagyobb élményt a gombnyomásra megszólalók, az élethűen mozgók nyújtották. Különösen kötődtek a hazánkban található épületekhez, külön öröm volt látni a nagyváradi Sas-palota szecessziós épületének modelljét. Még ugyanezen a napon, vacsora után elsétáltunk a Trianoni emlékműhöz, mely a Nemzeti összetartozásnak állít emléket a történelmi Magyarország mértani középpontján: “Isten malmai lassan őrölnek ugyan, de volt és lesz Szarvason országközép.” – írta az eredeti emlékmű feliratán. A magyarsághoz való tartozásunk megélésének hangulatos pillanatai voltak ezek, ahogyan a szürkületben elhangzottak a diákok által szavalt versek, majd a mobiltelefonok apró fényeiben felcsendült a Székely Himnusz. Fáradtan bár, de lelkiekben feltöltődve tértünk aznap nyugovóra.


A második napon folytatódott magyarságtudatunk erősítése, Ópusztaszerre látogattunk, a Nemzeti Történelmi Emlékpark mesélt a régi idők magyarjainak mindennapjairól. A magyarok bejövetele elevenedett meg előttünk a honfoglalást ábrázoló körpanorámás Feszti Körképen, amelyhez hasonlót korábban diákjaink elképzelni sem tudtak. A múzeumpedagógiai foglalkozások során újra az interaktivitásra került a hangsúly, csoportokra bontva ismerkedtek a gyerekek a Szeri gyógynövényház csodatevő növényeivel, melyekből gyógyteakeveréket készítettek tetszőleges hozzávalók felhasználásával.  Ugyanitt lehetőségük volt egy különleges magyarórán plakátot tervezni, mely a Feszti Körképet népszerűsíti, átérezhették a kép létrehozásának előkészületeit, megvalósulását az abban résztvevők szobrainak milliőjében, ahol a következő sorokat vetették papírra: 
A mi csapatunk messziről érkezett, Nagyváradról,
Mivel sok jót hallottunk az alkotásról,
Ahogy beléptünk a terembe,
Elvakított a festmény termete.
Árpád a magyarokat vezette,
Menekültek előle észt vesztve.
Méltán vagyunk rájuk büszkék,
Otthonunkat megszerezték.
Köszönhetően Feszty Árpádnak,
Örökre megmaradt az utókornak.”


Ennek a napnak az estéje sem telt el séta nélül, megmutattuk a gyerekeknek a Szarvasi Vízi Színházat, melynek színpadán egy ad hoc “dalestet” tartottunk. Még a helyiek is értékelték, ahogyan egy közel hetven fős csoport a színpadon ülve arról énekel, hogy “történjék bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk….”. Olyan pillanatok ezek, melyek diákjaink számára örök emlékek lesznek.


A harmadik nap Szegedről szólt. Két csoportra bontva jártuk Szeged patinás utcáit, csodáltuk méltán híres épületeit, tettük mindezt egy ismeretekben gazdag idegenvezető kíséretében, aki minden felmerülő kérdésünkre válaszolt. Különösen nagyra értékeltem a szervezésbeli profizmust, a hölgy azzal is tisztában volt, milyen ismeretekkel gazdagodtunk egy nappal korábban, arra építette aznapi gondolatait. A nagyváradi diákokat Juhász Gyula személye különösen köti Szeged városához, hiszen az ott született költő számos termékeny évet töltött Nagyváradon, egy ma is működő tanintézmény tanáraként helyezkedett el, majd itt esett szerelmbe az Anna versek múzsájával is. Ugyanígy közös kapcsolódási pontként fedeztük fel a gyönyörű szecessziós Reök Palotát, illetve a Zsinagógát. A program a szegedi Fogadalmi templomnál zárult, megcsodáltuk Magyarország ötödik legnagyobb templomának különleges toronyóráját, Fadrusz János szobrászművész Fadrusz-feszületét, melyet móra Ferenc írása szerint saját magáról mintázott. Egy a Katedrális Étteremben elfogyasztott különleges vasárnapi ebédet követően szabad program keretén belül a gyerekeknek lehetősége nyílt betekinteni az éppen Szegeden zajló Könyvhét kínálatába vagy az ország tortájának megkóstolására a számos kiváló cukrászda egyikében.


Másnap számos ismerettel, élménnyel gazdagodva, lélekben feltöltődve indult haza csapatunk. Az itt átélt élményekből táplálkozva az új tanév kihívásaival mi minden bizonnyal megújult energiákkal nézünk szembe. Úgy gondololjuk mind a diákok, mind a tanárok számára egyaránt megtisztelő volt a programokon való részvétel, melynek lehetőségét ezúton is köszönjük!


A Szacsvay Imre Általános Iskola pedagógusai,
Horváth-Simon Erika
Kincs Gréte
Molnár Tünde
Nagy Réka
Tóth Annamária

 




 

 

 

 

 


 


Molnár Tünde - webmaster