„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
A Föld napját ünnepeltük a Szacsvay Imre Általános Iskolában

Április 22-én a Föld napját ünnepeljük. 1970-ben Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, a levegő, a vizek, a talaj és az élőlények védelmére. Azóta 140 ország több mint egymilliárd polgára válaszol nap mint nap a környezetvédők felhívására.

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek szerte a világon, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Iskolánk tanulói is csatlakoztak ezen rendezvényekhez, több napon át tartó tevékenységekkel igyekeztek hozzájárulni ahhoz, hogy környezetünk szebb, tisztább, egészségesebb legyen.

Az elmúlt héten iskolánk 48 tanulója, Taut Eliza földrajz tanárnő vezetésével az Aradi úti Meteorológiai Állomás területét tisztította meg a hulladékoktól, melyeket felelőtlen embertársaink szórtak szét. Pénteken a diákok virágokat ültettek az iskolaudvaron, Hosu Magdolna kémia-fizika szakos tanárnő kezdeményezésére, azért, hogy a szüneteket szebb környezetben tölthessük. Az ötödik osztályosok Kincs Gréte biológia tanárnő vezetésével ökokertet alakítottak ki: az újrahasznosítás jegyében kidíszített pillepalackokba virágokat ültettek, melyeket zöld kerítéssel bekerítve, kiállítottak az iskola előterében.

Lélek Kadosa VII. B osztályos diák számítógépes kvíz-játékot szerkesztett azon tanulók számára, akik rendszeresen olvassák a Terra című folyóiratot. 25 diák az AeL teremben oldotta meg a számítógépes feladatsort; a legjobbak minisztériumi oklevélben részesülnek.

Iskolánk tanulói és pedagógusai részt vettek a Critical Mass kerékpáros felvonuláson is, felhívva a figyelmet arra, hogy a gépkocsik jelentős mértékben szennyezik a környezetet.

A Föld-napi tevékenységek et egy előadással zártuk, mely keretén belül a diákok power point prezentációkat mutattak be a környezetszennyezés formáiról és következményeiről, a hulladékok újrahasznosításának módszereiről és jelentőségéről valamint a megújuló energiaforrásokról. A VIII osztályosok a savas eső létrejöttével és hatásaival kapcsolatos kémiai kísérletet végeztek el.

A bemutatók között rövidfilmeket tekintettünk meg, a témához illő zenei aláfestéssel.

Műsorunkat a VI.C osztály diáklányainak környezetvédő táncával zártuk (felkészítőjük Kincs Gréte biológia tanárnő), mely osztatlan sikert aratott a nézők körében.

Tevékenységeink célja az volt, hogy tudatosítsuk a gyerekekben azt, hogy van megoldás a környezeti problémákra, de ezért nap mint nap tenni kell valamit. A válozás mi magunk kell legyünk és ne felejtsük el: legyen minden nap a Föld napja!


Oltean Emese, kémia-fizika szakos tanár







Molnár Tünde - webmaster