Játékos tanulás pedagógusoknak a Szacsvayban


Annak ellenére, hogy a felnőttséghez a komolyságot társítjuk, a játék nemcsak a gyerekek kiváltsága lehet.


Ezt bizonyítja az a program is, amit tegnap és ma (szerda-csütörtök) a váradi Szacsvay Imre Általános Iskolában szerveztek meg, és amelyen a budapesti Játszóház Projekt tagjai tartottak szó szerint játékos képzést az iskola pedagógusainak.Az iskola újabb Erasmus-projektjének nyitórendezvényét a diósdi testvériskolában, az Eötvös József Általános Iskolában rendezték meg, ahol megismerkedtek a budapesti Játszóház Projekttel. A csapat tagjai a logikai és társasjátékok fontosságáról, azok felhasználásáról és fejlesztő szerepéről tartottak előadást, illetve a gyakorlatban is bemutatták azokat. Így született meg az ötlet, hogy Váradon is rendezzenek egy hasonló képzést, illetve a bemutatót követően hat társasjátékot is vásároltak az iskolának, ezeket az oktatási intézményen belül szétosztották, így minden épületbe jutott belőlük – mondta el Pásztor Gabriella igazgatónő. A játékok között van például egy olyan is, ami egy magyar ifjúsági sci-fi regénysorozatra, az Időfutárra épül. Hisznek abban, hogy a játéknak nagy fejlesztő hatása van, nem hiába ismeretes már az ókortól a homo ludens fogalma – emelte ki.


A Játszóház Projekt 2013-ban jött létre, társasjáték-rendezvényeikkel elsősorban az egyetemistákat szerették volna megszólítani – mondta el Sághy Balázs alapító. A csapat modern társasjátékokkal foglalkozik, vagyis tarsolyukban csakis újhullámos, az elmúlt 10-20 évben megalkotott játékok találhatóak meg. Ezek a játékok iskolákban is alkalmazhatóak, így a játékestek szervezése mellett mára már meghívásokat kapnak oktatási intézményekbe is. Szeptemberben egész éves tematikát fejlesztettek ki készségfejlesztő játékokból, amivel rendszeresen iskolákba járnak. Budapest mellett Debrecenben is van egy csapat, amelyik nyilvános játékest-rendezvényeket szervez, a fővárosi csapat ugyanakkor oktatással is foglalkozik. Ez az első alkalom, hogy Budapesten kívül tartanak ilyen képzést – jegyezte meg. Az általuk ismertetett készségfejlesztő játékok többek között a stratégiai gondolkodást, logikát, kreativitást, finommotorikát fejlesztik.


A szerdai foglalkozáson a budapesti játékmesterek az iskola pedagógusainak több készségfejlesztő játékot is bemutattak, amiket természetesen úgy lehet a legjobban megérteni, ha kipróbálják azokat. A vidám hangulatú képzésen így a pedagógusok is játszottak, hogy majd a gyerekek számára a későbbiekben ők legyenek a játékmesterek.


János Piroska


FOTÓALBUM



Molnár Tünde - webmaster