Nyári táborozás a Szacsvay Imre Általános Iskolában

A Szacsvay Imre Általános Iskola utolsó tantestületi gyűlésén született az az ötlet, hogy legyen ismét nyári táborozás. Önerőből, a pedagógusok önkéntes munkájával, úgy, hogy a résztvevő gyerekek meleg ebédet is kapjanak.


Pásztor Gabriella igazgató, magyartanár


Három héten át több, mint száz tevékenység zajlott: az első héten a Körös utcai és a biharpüspöki épületünkben naponta negyvennél több, illetve közel harminc elemi osztályos gyerek tanult játszva. A második héten a Körös utcai épületünkben naponta szinte ötven kisdiák játszott tanulva – köszönet illeti a közreműködő tanítónőket és tanárokat: Alföldy Andrea, Sipos Ilona, Körtvélyesi Kinga, Kun Ildikó, Mihuț Timea, Mihoc Géci Annamária, Pék Andrea, Székely Anna, Balog Emese, Csengeri Bicsak Aranka, Nagy Judit, Orbán Tímea, Búzási Noémi, Petyár Ágnes, Nagy Melinda, Bányai Edina, Botos Orsolya, Fechete Erika, Bozga Istvándi Lilla, Szilágyi Mária, Simon Gabriella, Szabó Sajó Mónika, Ilyés Janka, Moldován Melinda, Gáll Izabella; a reggeli tornát Vanca Dániel, Tar Éva, Bica Tünde testnevelő tanárok tartották. Mindannyian kreativitásukat és nevelésbeli tehetségüket vetették latba, hogy a résztvevő gyerekek mosolyogva jöjjenek az iskolába, hogy nap mint nap (játék közben) valami újat fedezzenek fel.


Tanulni, játékosan

A harmadik héten a napközi tábor a fő épületbe költözött, és a „nagyokat’’, a gimnazistákat szólította meg, beleértve a jövő tanévbeli ötödikeseinket is. Itt az órarendet a tanárok állították össze, reggel 9-től délután 3 óráig, ugyanazon elv mentén: az élményekben gazdag tevékenységek közben a diák úgy tanuljon, hogy közben vidám csapatjátékos legyen.


A mindennapi zumbát és sportórát Vanca Daniel sporttanár vezette. Varga Éva tanárnő a kosárlabdázásra fektette a hangsúlyt. A városismereti sétákat Kecse Gabriella magyartanár irányította. Az angol és román nyelvi gyakorlatokat Kovács Enikő, Tóth Annamária (angol), illetve Bucurean Cristina (román) tanárnők tanították. A tudományokkal játékosan Tăut Eliza (földrajz) és Molnár Tünde (matematika) tanárnők foglalkoztak, míg a biológiát Kincs Gréte tanárnő népszerűsítette mind a Petőfi parkban, mind az iskola udvarán létesített tavacska partján kialakított szabadtéri tanhelyen. Az informatika terén érdekes foglalkozással várta a diákokat Füstös Makár Ágnes tanárnő, hazaindulásig még adott volt a társas és logikai játékok lehetősége.


A tábort záró napon nemcsak a Legyen ön is milliomos játékkal volt lehetőség a „feedbackre”, hanem egy olyan keresztrejtvényt is kaptak a diákok, amelynek megfejtése közben (a vakáció során) visszacsatolhatnak a táborban tanultakra. Az összegzéshez a gyerekek kitöltöttek egy értékelési kérdéssort. Ennek elemzésekor kiderült, hogy valamennyien szerették a táncot, a sportot és az ebédet, melyeket nagyon élvezetesnek, egészségesnek minősítették.


„Gyerekszáj”

A naponta közel harminc gyerek a hét során ugyanennyi tevékenységről mondott véleményt. Ők valamennyien maximálisan értékelték az egész hetet, és több tevékenységet illettek a „leg” minősítéssel, a következőképpen: „Nekem tetszett az angol és a román azért, mert játékosan tanultuk a nyelveket”. (Soós Zsófi) „Az angol tanárnővel angol fimet néztünk arról, hogy a világ országaiban az emberek milyen sokat szemetelnek, és az újrahasznosításról is tanultunk”. (Balog Dávid) „Nekem a séta is tetszett, mert az is érdekes volt és sokat tudtam meg Nagyváradról”. (Szabó Viktória) „Nekem az összes tevékenység közül az tetszett a legjobban, amikor a magyartanárnővel ellátogattunk a főutcára és megnéztük a híres palotákat. Mivel nemcsak a nevüket tudtuk meg, hanem pár érdekes tényt is”. (Tapaszi Jessica) „Nekem a földrajz és a matek óra tetszett a legjobban, mert ezek a kedvenc tantárgyaim. A földrajznál tetszett, hogy meg kellett keresni az országok fővárosait, a mateknél meg az, hogy érdekes kérdésekre kellett válaszolni”. (Farkas Máté) „A vetítés és a tudományok is tetszettek, mert jól voltak megtervezve és a parkban a játékok is tetszettek, mert izgalmasak voltak”. (Balog Bence) „Nekem mindegyik foglalkozás tetszett. Legjobban a biológia és az informatika. A biológia azért tetszett, mert kedves a tanárnő, és mert jópofa feladatokat talált ki. Az informatika azért, mert nagyon szeretek számítógéppel foglalkozni”. (Kirei Hunor) „A kedvencem a falfestés és az informatika volt. Szerintem azért volt jó színes figurákat festeni a falra, mert még sose festettem falat, és vicces volt. Az informatika azért, mert megismertem egy új programot, ami nagyon tetszik nekem”. (Bajgyik Szabolcs) „Ebben a táborban nekem az tetszett a legjobban, amikor az udvarunkon már meglévő képekhez újakat festettünk. Szerintem az mindenkinek tetszett, mert nagyon kreatív és élvezhető volt”. (Madarász Barbara) „Minden nap sportoltunk, zumbáztunk, ami jó volt. A krétával történő aszfaltrajzkészítés is kreatív volt”. (Jakab Gergő) „Nagyon tetszett a séta, a játékos matek is jó volt, de nekem a legjobban a festés tetszett”. (Tăut Marc) „A zumba és a tornaóra szuper volt”. (Székely Viktória)

Volt, aki remekül tömörített: „Szerintem ez a tábori program nagyon hasznos volt, mert a jövő évi ötödikes gyerekek megismerték az iskolát”. (Soós Balázs) „Ebben a táborban nagyon jól szórakoztam a barátaimmal, több gyerekkel ismerkedtem meg. Jövőre is legyenek nyelvórák, különféle játékok, és a tónál is több időt tölthetnénk”. (Madarász Melissa)


Íme néhány diák javaslata a jövőre nézve: „Nagyon jó volt ez a tábor, és jövőre is biztos jövök, ajánlom mindenkinek! És legyen jövőre is falfestés”! (Bajkó Petra) „Legyen hosszabb, többet fessünk a falra és legyen több informatika!” (Bakai Dávid) „Szerintem jövőre legyen sok játék, mivel azt mindenki nagyon szereti!” (Váradi Kristóf).


ÚJSÁGCIKK

FOTÓALBUM



Molnár Tünde - webmaster