Országos mesevetélkedőt tartottak a Szacsvayban

Partium és Erdély magyarlakta megyéi képviseltették magukat azon az országos szintű, államilag elismert mesevetélkedőn, amelyet Mesék szárnyán elnevezéssel a hétvégén rendeztek a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában.


A mesevetélkedő több évtizedes múltra tekint vissza, hiszen 23. alkalommal rendezi meg az intézmény 2.-4. osztályos gyerekek számára, Alföldi Andrea tanítónő szervezésében. Az országos versenyt megelőzően 14 megyei selejtezőt tartottak; három fordulóban mérkőzhettek meg a gyerekek egymással a továbbjutásért, mint a népmesékben. A benevezettek egy-egy fordulóra kiválasztott négy meséből kellett felkészüljenek, majd teljesítményük alapján jutottak tovább a következőbe. Az adott megye legügyesebbjei pedig részt vehettek a nagyváradi rangadón. Az idén Szőcs Margit kortárs író meséire esett a választás, akit jól ismerhetnek a kisiskolások a Szivárvány gyermekirodalmi folyóiratból. A szerzőt a verseny megnyitóján személyesen is megismerhették egy író-olvasó találkozó keretében. Az író meséi közül többek között a Terefere a szennyeskosárban, Hóperencia, Az önmagát író mese kerültek be a versenyfeladatok közé. Olyan szempontokra voltak elsősorban kíváncsiak, mint milyen mértékben jegyezték meg a szép kifejezéseket (szókincsgyarapítás), a szereplőket, az eseménysort, az érdekes szavakat, illetve mérték a mese általános ismeretét is. A megmérettetésen játékos, rejtvényes feladatok szerepeltek, de az előző fordulóktól eltérően az országosra mesejelenettel is készülniük kellett a négyfős csapatoknak. A színpadi produkciók külön egységként az írásos feladatok után kaptak helyet, amelyet önállóan pontozott a zsűri. Bihar megyéből Búzási Noémi tanítónő két negyedikes csapata (Szacsvay Imre Általános Iskola) jutott tovább az országos rangadóra. Az országos merítés pedig rendkívül széleskörű volt, hiszen Partium és Erdély tizenkét szórvány- és tömbmegyéjéből számos csapat érkezett – mondta el portálunknak Alföldi Andrea, a rendezvény főszervezője.


Az intézmény részéről Tăut Eliza igazgató köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, hogy az iskola büszke erre a színvonalas, országos szintű megmérettetésre. Majd bemutatta a vendégeknek a házigazda intézményt, a vetélkedő történetét, kiemelve, hogy a résztvevők már mind – a helyezéstől függetlenül – győztesként tekinthetnek magukra. Az egyetemi szintű tanítóképzés képviselőjeként Dr. Bordás Andrea adjunktus, zsűrielnök minőségben üdvözölte a versenyzőket, aki a megmérettetésről és a résztvevőkről a mesék világának fogalomrendszerében beszélt. Kiemelte: olvasmányokkal és a mesék szeretetével gazdagodhattak a versenyzők a felkészülés során. A helyi oktatásirányítás részéről pedig Tankó Veronika Zita, a Bihar megyei magyar óvónőkért és tanítókért felelős tanfelügyelő szólította meg jelenlévőket.


A rangadó első helyezettje a „Mesevarázs” csapata (Hargita megye, Székelyudvarhely), a második helyezett az „Itt a vége, fuss el véle” csapata (Bihar megye, Nagyvárad), míg a harmadik helyet a „Huncutkák” csapata (Szatmár megye, Nagykároly) nyerte el. A kétnapos rendezvény programjába városnézést is beépítettek a szervezők. A vetélkedő fő támogatója a Szacsvay Egyesület volt, amely minden versenyzőnek egy könyvet ajándékozott.


A cikk írója: Szolár Éva




Molnár Tünde - webmaster