Tárogató szól a váradi magyar iskolákban


„… Hej Rákóczi, Bercsényi magyar vitézek nemes vezéri…” mottóval Nagy Csaba Liszt- és Bartók-díjas nyíregyházi tárogatóművész ezen a héten zenei előadással, hangversennyel járja a nagyváradi magyar tanintézeteket, a Rákóczi-szabadságharc emlékére, II. Rákóczi Ferenc fejedelem és a kuruc hősök tiszteletére.


, … Hej Rákóczi, Bercsényi …’’ előadás megidézi a Rákóczi-szabadságharc történetét, megemlékezik a kuruc hősökről, emléket állít II. Rákóczi Ferenc fejedelemnek úgy, hogy a történelmi, irodalmi, zenei idézetek szerves egységet alkotnak. Az elhangzott információkat a tanárok, diákok a remények szerint több éven keresztül hasznosítani tudják majd, ezért ez a produkció nem csak szórakoztat, hanem olyan pedagógiai értékeket is közöl, amelyeket történelem, irodalom, ének és magyarságismeret órákon felhasználhatnak. A kiszemelt helyszínek közt van a Szacsvay Imre Általános Iskola, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, az Ady Endre Líceum, a Művészeti Líceum, valamint az evangélikus és az Orsolya óvodák, de kisebb tanintézetekbe is szívesen ellátogat a tárogatóművész.


Nagy Csaba szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: körútjának fő célja, hogy a diákokhoz olyan formában jusson el a magyar történelemnek azon szelete, mely a Rákóczi-szabadságharc, illetve a kuruckorhoz kapcsolódik, hogy ez a gyerekek irodalmi, zenei és történelmi ismereteire épüljön és bővítse ezeket. Általában az iskolák teljes létszámban vesznek részt rajta. Úgy fogalmazott: reméli, hogy a kisebb és nagyobb gyermeket az előadásai hatására jobban megérinti az említett korszak, hiszen a magyar történelemnek egy olyan szép és küzdelmes periódusáról van szó, amelyik kötődik a Partiumhoz is. A Rákóczi-szabadságharc nyolc éven át tartott 1703-tól 1711-ig, és a fellépésein végig vezeti ennek történetét. Olyan információkat kapnak a gyermekek, képekkel illusztrálva, melyek talán megmaradnak az emlékezetükben. Úgy mutatja be Rákóczit, mint aki utolsó választott fejedelme volt a Partiumnak, illetve Erdélynek, egy olyan történelmi személy, akire méltán lehetnek büszkék a Magyarországon és az elcsatolt részeken élők.


Az elhangzott zenei idézetek pedig tárogatókon szólalnak meg. Nemcsak a mostanság használatos reformtárogatón, hanem azon a történeti hangszeren is, amelyik a Rákóczi-szabadságharc idején volt divatban. „Fontos, hogy a diákok lássák a kettő közti különbséget”, közölte Nagy Csaba, hozzátéve: a Csínom Palkónál bemutat egy pisztolyt is, hiszen jó, ha a gyermekek emlékezetében megmarad, hogy igen, ők láttak egy olyan fegyvert, mely hű másolata az eredetinek.


Az egyelőre 25 állomásos turné a Romániai Magyarok Pedagógus Szövetsége (RMPSZ) és a Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében zajlik, a Magyar Kormány, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) támogatásával.


A cikk írója: Ciucur Losonczi Antonius



Molnár Tünde - webmaster