Csiperó beszámoló


A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola ebben a tanévben, immár hatodik alkalommal vett részt a magyarországi szervezésű Csipero nemzetközi ifjúsági és gyermekfesztiválon. Az idei tanévben iskolánk tanulói és szülei a vendéglátók szerepét töltötték be a következőképpen: 13 család illetve gyermek fogadott lajosmizsei gyermeket, 14 gyermek - III. SBS osztály – töltötte be az idegenvezetői szerepet, 13 gyermek érkezett az anyaországból. Az egy hetes programokat Fechete Erika, Bozga- Istvándi Lilla tanítónők szervezték és bonyolították le.

A fesztivál fő célkitűzése az volt, hogy vendégeinknek bemutassuk Nagyvárad illetve Bihar megye nevezetességeit, a résztvevők megismerkedjenek értékeinkkel, hagyományainkkal, felidézzük közös történelmünk pillanatait.

A fesztivál programja nagyon változatos volt: családnap Szentimrén, kirándulás a Kiskhói Medve-barlanghoz, illetve a Várasfenesi Tájházhoz, strandnap Madarászon, kvíz- verseny, karaoke búcsúparty.

A III. osztályosok aktív részvételének köszönhetően bemutatásra került városunk történelme, Nagyvárad barokk negyede, a Sas-palota, a nagyváradi vár.

Feledhetetlen élményt nyújtott, amikor a gyermekek a nagyváradi városháza tornyának legfelső szintjéről, megcsodálhatták városunk panorámáját.

Nem feledkeztünk meg Nagyvárad tanintézményeinek bemutatásáról sem, melyek közül kiemelkedő szerep jutott a Nagyváradi Szent László óvodának illetve a Nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolának.

Ez utóbbiban a tanulók és a pedagógusok rendhagyó idegenvezetésben részesültek, melynek során megtudták, hogy az iskola aulájában található Szacsvay festményt az iskola a Magyarországi Jegyzői Kartól kapta ajándékba, az alkotás eredetije a Magyar Parlamentben található. Az igazgatónő olyan érdekességekkel keltette fel a figyelmet, mint hogy a mi iskolánk az egyetlen a Kárpát medencében, mely Szacsvay Imre nevét viseli, hogy mi úgy ápoljuk a nagy forradalmár emlékét, hogy 2012 óta Biharsályiban (ezernél is több résztvevővel!) évente megtartjuk az iskola napját, és mivel iskolánk névadója kiváló sakkozó volt, sakkversenyeket szervezünk, sakkoktatás lehetőségét kínáljuk, megyei és országos sakkversenyeken veszünk részt, sőt elnyertünk egy nemzetközi Erasmus+ projektet is, mely a sakkról és a logikai játékokról szól.

Magyarországi vendégeinktől szívesen fogadtuk a következő évre, Kecskemétre szóló meghívást, szem előtt tartva a gyermekek között szövődő barátság továbbépítését.

Köszönetünket nyílvánítjuk partnereinknek: Tímár Enikőnek, Szabó Emesének, Vura Tündének, az EPY éttermi támogatónak Papp Juliannának, nem utolsó sorban a Nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola vezetőségének és szülői közösségének, akiknek lelkes és odaadó támogatása nélkül ez a program nem valósulhatott volna meg.


Projektfelelősök: Fechete Erika, Bozga- Istvándi Lilla






Molnár Tünde - webmaster