Generációk találkoztak a Szacsvay iskolában



A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében kedd délután immár hatodik alkalommal rendezték meg a Szacsvay Imre Általános Iskolában a Generációk találkozása címet viselő beszélgetést.


A beszélgetésen az iskola jelenlegi és egykori diákjai vettek részt.


Az elmúlt évekhez hasonlóan az egykori diákok személyesen és Skype-on keresztül is megosztották iskolai élményeiket. Elsőként Fincziski Andrea, jelenleg a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze jelentkezett be, elmesélve azt, hogyan került Székelyudvarhelyre, mit jelent számára a város. A húsz évvel ezelőtt alakult színház csapatához csatlakozott, mint elmondta, mindig is szeretett új dolgokban részt venni, de a székelyek iránt is érdeklődött. A bejelentkezés során a drámatagozaton is tanító színművész kritikus szerepet is kapott: az iskola egyik diákjának szavalatát véleményezte (József Attila: Mikor az utcán átment a kedves…). Meglepetésként a irodalmi naplóba is beletekinthetett, felidézve azt, hogy milyen is volt részt venni az iskolai sajtóklubban.


Baczoni Boglárka és édesapja egyaránt a Szacsvay volt diákja, mindketten megosztották iskolai emlékeiket: az édesapa az iskolai focizásokra emlékezett vissza, amit ma már biztonsági okokból szigorítottak, viszont ma már a diákok a főbejáratot használhatják, ami akkoriban nem volt megengedett. Lánya még tavaly a Szacsvay diákja volt, jelenleg az Ady Endre Elméleti Líceum kilencedikese, ő a nyolcadikos vizsgák kapcsán adott tanácsokat a jelenlegi tanulóknak. Páll Árpád Genfből jelentkezett be az internet segítségével, ő jelenleg egy meterológiai intézetnél dolgozik mérnökként. Kiemelte az itt kapott közösségi élményt, szívesen emlékezik vissza a kirándulásokra, az író-olvasó találkozókra. Utóbbi kapcsán elmondta: felesége Osváth Réka (szintén szacsvays) nagymamájával, Osváth Ilonával egy ilyen író-olvasó találkozón ismerkedhetett meg, persze akkor még nem tudta, hogy később családi kapcsolat fűzi majd hozzá.


Kupás anyuka, akinek fia jelenleg az iskola diákja, szintén a közösségi összetartozást emelte ki, román tagozatról átkerülve minden segítséget megkapott a beilleszkedéshez. Barcsa Noémi és Váradi Ágnes mindketten a banki szakmában helyezkedtek el, utóbbi 50 évvel ezelőtt hagyta el az iskola padjait, mindketten szeretettel emlékeznek vissza tanáraikra. Szatmári Katalin anyukaként volt jelen a rendezvényen, mindkét fia itt végzett, ők jelenleg Budapesten, illetve Szabadkán dolgoznak.


Kovács Enikő magyartanár és Márkus Mária vallástanár az iskola oktatói, mindketten egykori diákok is egyben. Kovács Enikő elmondta: ha az életkörülmények, a technológia fejlődik is, a diákok nem nagyon változnak, ugyanazokat a csínytevéseket követik el. A beszélgetés konlkúziójaként elhangzott: az innen kapott útravalónak az élet, a későbbi karrier során mindenki hasznát veheti.


A találkozóról az egykori diákok az iskola évkönyvével térhettek haza.


A cikk írója: János Piroska





Molnár Tünde - webmaster