Közösen ünnepeltek a váradiakkal



A debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola testvérintézményével, a nagyváradi Szacsvay Imre Iskolával ünnepelte a Nemzeti Összetartozás Napját.


A megemlékezést verses összeállítással és az iskola udvarán felállított Iránytű fára elhelyezett emlékszalaggal kezdték.


Diákok véleménye


A közös program része volt rendhagyó történelem óra, interaktív Magyarország vetélkedő és magyar ételek kóstolója is. Nagyváradi diákok gondolatai a Nemzeti Összetartozás Napjának megünneplésével kapcsolatosan.


„2018. június 4-én a földrajz tanárnővel és az iskola néhány diákjával ellátogattunk a debreceni testvériskolánkba, ahol a Nemzeti Összetartozás Napját ünnepeltük meg. Érkezésünk után az iránytűfánál egy rövid megemlékezés zajlott, majd egy kis finomsággal kínáltak meg minket. Ezeket követte a fűszerek felismerése, amely számomra nagyon tetszett. Egy rendhagyó történelem órán is részt vettünk, és sok érdekes információt tudtunk meg a tanárnőtől és a diákoktól. Szerintem nagyon jó, hogy Magyarországon van egy ilyen emléknap és, hogy most már ünnepként is tekintenek rá. Szép dolog, hogy a Trianonkor elcsatolt részeken élő magyarokkal együtt emlékeznek erre a napra. Az utolsó foglakozás egy kvíz játék volt, amelyből nagyon sokat tanultunk. Magyarország legjeiként megtudtuk azt is, hogy a leghosszabb fokhagyma-fonatot Makón készítették és hossza 255 méter volt. Nekem az activitys rész tetszett a legjobban, amely során híres embereket kellett körülírni. Ezután ízletes ebéddel vártak minket és egy meglepetés tortát is kaptunk. Ebéd után elköszöntünk a vendéglátóktól, és elindultunk hazafelé. Én nagyon örülök, hogy ezen a napon együtt lehettem a debreceniekkel és szeretném, hogy a két iskola közötti kapcsolat sokáig maradjon és, hogy a még sok közös programon vegyünk részt.” (Kovács Kinga Kendra, VII.B)


„Június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából meglátogattuk a debreceni testvériskolánkat. A debreceniek kedvesen fogadtak minket, az ottani diákok szülei kóstolókkal fogadtak minket, amiket híres magyar ételekből állítottak össze. Emellett fűszereket kellett felismernünk. Ezután részt vettünk egy rendhagyó történelem órán, ami nagyon érdekes volt. A történelem órán nem csak meséltek nekünk, hanem vetítettek is és kérdéseket tettek fel nekünk. Az óra nagyon jó volt, sok új dolgot hallottam. Aztán egy vetélkedőn versenyeztünk, ahol az én csapatom harmadik lett. A vetélkedő nagyon szórakoztató volt, de ugyanakkor nehéz is. Nagyon jól éreztem magam, a debreceniek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, a programok pedig nagyon érdekesek voltak.” (Fazekas Anna VII.A)


„Én nagyon élveztem a kirándulást. Szép dolog, hogy magyarországi testvériskolánkkal ünnepelhettük a Nemzeti Összetartozás Napját, ami egy hosszú, ünnepélyes csenddel indult. A rendhagyó történelemórán tanulmányoztuk a Trianonhoz kapcsolódó eseményeket. Az ezután következő vetélkedő érdekes volt. Számomra azért volt ez a nap komorságában is felemelő, mert a határokon átívelő, nemzethez tartozásunk újabb szép példája volt, melyhez nagy mértékben hozzájárultak a debreceni Szoboszlói Úti Általános Iskola kedves diákjai, pedagógusai és dr. Pakurár Ágnes igazgatónő. KÖSZÖNJÜK.” (Bruncsák Gergely, VI.A)


Molnár Tünde - webmaster