A Magyar Tudomány Napja a Szacsvay Imre iskolában


Nagy volt a sürgés-forgás a közelmúltban iskolánk Szacsvay termében, ugyanis november lévén, a Magyar Tudomány Napját ünnepeltük, immár hatodik alkalommal. A Tudományok munkaközösség tagjai idén is kitettek magukért, színes, látványos és változatos tevékenységekkel igyekeztek felhívni a diákok figyelmét a természettudományok fontosságára.

Az Iskola másképp hetében a VIII. C osztály tanulói Hosu Magdolna osztályfőnök kíséretében az egri Varázstoronyban jártak, mely a fizika, a csillagászat és a történelem számos érdekességét mutatta be. A tudományos előadásokat követőena diákok maguk is kísérleteket végezhettek, hogy jobban megértsék azokat a fizikai jelenségeket és törvényeket, melyekkel a tanórákon már találkoztak. A debreceni Agora Tudományos és Élményközpontban a diákok egy másik csoportja Kincs Gréte és Oltean Emese tanárnők vezetésével környezettudományi előadások és játékos kísérletek segítségével nyerhetett betekintést a víz szerteágazó  szerepébe, ezt követően pedig az interaktív térben több mint 30 tudományos alapú intearaktív játékot próbálhatott ki.

A Globális Nevelés Hete alkalmából Kincs Gréte biológia-technológia szakos tanárnő olyan kreatív  műhelyt hozott létre iskolánkban, ahol a diákok megtervezhetik és megvalósíthatják különböző, tudományokkal kapcsolatos ötleteiket, annak jegyében, hogy a világ változik és az új, modern technológiáké a jövő!

A rendezvénysorozat záróakkordjaként kiállítást rendeztünk a tanulók munkáiból, illetve abból a több mint negyven plakátból, melyet a diákok magyar tudósokról és feltalálókról készítettek. Madáretetőket, híres épületek makettjeit, magvakból készült mozaikokat, ötletes áramköröket, világító dísztárgyakat, energiaformák felhasználását bemutató modelleket, nem-newtoni folyadékokat és még sok más alkotást tekinthettek meg az érdeklődők. Nagy sikert aratott Hosu Magdolna kémia-fizika szakos tanárnő plazma-gömb bemutatója, és azok a kisfilmek is, melyeket a kiállítás során vetítettünk a magyar találmányokról és a hungarikumoknak számító, jellegzetes magyar ételekről, italokról, állat és növényfajokról, valamint világhírű művészeinkről és kulturális örökségünkről.

Terveink szerint a kiállítást iskolánk negyedikes tanulói is megtekinthetik majd, szüleikkel együtt, az Iskolakóstolgató-program keretén belül, melyen munkaközösségünk tagjai szeretnék felkelteni az újabb generációk érdeklődését is a tudományok és a technika iránt.


Oltean Emese, kémia-fizika szakos tanár


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molnár Tünde - webmaster