Előadás a függőségek veszélyeiről

A pszichoaktív szerektől és az okoseszközöktől való függőségről tartott előadást Kalóz János kolozsvári pszichológus április 8-án a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola VII–VIII. osztályos diákjai számára, Molnár Tünde osztályfőnök felkérésére.

A szakember szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: a tapasztalatai azt mutatják, hogy erre a korosztályra még nem nagyon jellemző a szereknek a használata, bár próbálkozások azért vannak. Inkább akkor szoktak „bejönni a képbe”, amikor a fiatalok elkezdenek szórakozóhelyekre járni, manapság ez sajnos majdnem hogy egy trenddé vált. Ezekben az esetekben azonban még nem lehet függőségről beszélni, mert a többségük ettől szerencsére nem szokik rá a kábítószerezésre. Azonban elég sokáig úgymond „játszadoznak” a pszichoaktív szerekkel abban az időszakban, amikor szórakozni járnak. Szerinte a járvány ebből a szempontból nem hozott túl sok változást, mert azt, hogy nem lehetett szórakozóhelyekre járni, a fiatalok sajátos módon megoldották.

Arra vonatkozó kérdésünkre: amiatt, hogy a pandémia magával hozta az okoseszközök még gyakoribb használatát, nőtt-e a függőség kialakulásának a veszélye, Kalóz János nem tudott konkrét választ adni, megítélésében ugyanis ez csak a későbbiekben fog kiderülni. Ami nehézséget okozott, az az, hogy a gyerekek egyfolytában ott ültek a monitorok előtt, melynek a tanulmányi előremeneteleikben lettek következményei. Elég sok visszajelzést kapott, hogy az órák alatt inkább másra használták az okoseszközöket, ami talán azért volt kevésbé látható vagy feltűnő, mert a felnőttek, illetve a tanárok nem voltak erre felkészülve. Amúgy pedig sok mindentől függ, hogy mennyi idő után beszélhetünk rászokásról. Mindenesetre a függőséget úgy kell elképzelni, hogy ez olyankor alakul ki, amikor az életünkben a céljaink elérésére vagy a feladataink elvégzésére szánt időből jelentős részt inkább nem ezekkel kapcsolatos internetezésre szánunk, vagy ha a szereket elkezdjünk használni valami érdekében. Egy 15 éves fiú például azért iszik rendszeresen, hogy legyen bátorsága megszólítani a lányokat. Ez már problémát jelent, mert innentől kezdve a függőség bármikor kialakulhat, magyarázta a szakember.

A cikk írója: Ciucur Losonczi Antonius

Molnár Tünde - webmaster