Élménybeszámoló a Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósági rendezvényén tett látogatásról a Budapest Expón és Élményprogramon


"Miről is szól a fenntartható fejlődés? Az életünkről. A ma élőkről és a jövőben megszületendők életéről, életesélyeiről, életminőségéről. Problémáink ismertek. (…) Nincs más hátra, cselekednünk kell."

   Áder János,
   Magyarország korábbi köztársasági elnöke,
   az esemény fővédnöke


A Szacsvay Imre Általános Iskola 39 diákja, az V. B és a VI. C osztály tanulói, valamint két tanára (Molnár Tünde és Varga Éva) a lelkes készülődést követően szeptember 29.-én részt vehetett egy emlékezetes tanulmányi kiránduláson, amelynek fő célja a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó meglátogatása volt.


Első utunk a Heroes of the Future programhoz vezetett, amely a gyerekek fenntarthatósággal kapcsolatos oktatását megcélzó élményközpontú kalandjáték volt. Interaktív játékokkal és élő szereplős színházi elemekkel, magával ragadó látványvilággal és díszletekkel építkezve mesélt el egy történetet a bolygónk lehetséges jövőjéről, és nyitotta meg a diákok előtt az ennek befolyásolására vonatkozó aktuális kérdéseket az összefüggésekről és az egyéni felelősségvállalásról. Ezután a backstage-ben bepillantást kaphattunk a nagy sikerű előadás kulisszatitkaiba, valamint kérdéseket tehettünk fel a produkcióval kapcsolatban.


Az edukációs program után következett a mobilváros meglátogatása, amelyben ötféle elektromos jármű segítségével a gyerekek egy kartonból épült fenntartható városban mehettek körbe. 


Pihenés közben meguzsonnáztunk a szervezők által mindenki részére biztosított hideg élelmiszercsomagból, amelyek az ajándék vászonzsákokban lapultak.


Ezt követően ellátogattunk a Your Planet elnevezésű  szórakoztató, informatív és elgondolkodtató kiállításra, ahol a látványos installációk segítségével tapasztalhattuk és érthettük meg, hogy mi a fenntarthatóság, mit tehetünk érte egyénileg és közösen, hogy egy élhetőbb bolygót hagyjunk hátra. Ez egy rendkívül izgalmas utazás volt, amely a legmodernebb kiállítási eszközökkel mutatta be a fenntarthatóságot egyedülálló látványvilággal megalkotva 6.500 m2 területen.  A gyerekek interaktív játékok, virtuális valóság és különleges installációk segítségével merülhettek el a témában, és tudhattak meg többet arról, hogy vigyázhatnak az ökoszisztémákra, miért különlegesek a fecskék, hogyan hat egy Dunába dobott PET-palack a tengerek élővilágára, de többek között azt is, hogy milyen lesz a jövő fenntartható városa és hogyan lehetnek felelős fogyasztók. Ez a program segített, hogy a nehezen ellenőrizhető információk özönében is világos, pontos és megbízható tudásunk legyen a fenntartató fejlődés szerteágazó témáiról. Az élővilág védelmétől az energiabiztonságig, a vízgazdálkodástól a tudatos élelmiszerfelhasználásig, a globális folyamatoktól a saját felelősségünkig.


A program végeztével a nap zárásaként, az élmények fokozása végett, de elsősorban, szintén edukációs elgondolásból, még ellátogattunk az Illúziók Múzeumába, ahol becsaptuk a szemeinket és szórakoztattuk az elménket. Itt is megvalósult a kiállítás fő célja, ez esetben meghökkenteni, összezavarni a látogatókat . A gyermekek egyik ámulatból a másikba estek, ugyanakkor izgalmas tudnivalókkal gazdagodtak.


Este rendkívül sok ismerettel, életre szóló élménnyel megrakodva, fáradtan, de lélekben feltöltődve indultunk haza. Az itt átélt élményekből táplálkozva a jövő bolygónk fenntarthatóságára vonatkozó kihívásaival mi minden bizonnyal felelősségteljesen nézünk szembe.


Lenyűgöző volt számomra a profizmus, amellyel az egy héten át tartó expón a programokat megszervezték és a közel 8.000 diákot kísérőikkel együtt fennakadások nélkül koordinálták. Megtisztelő volt az expón való részvétel, melynek lehetőségét a szervezőknek ezúton is köszönöm!


Molnár Tünde,

pedagógus


Fotók a látogatásról


Az ERDON hírportálon itt olvasható


Molnár Tünde - webmaster