Válaszd az életet!

 

Sok, a fentihez hasonló figyelmeztető mondatot szerkesztettek az Egy drogmentes jövőért nevű üzenőfalra a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai a pénteken szervezett drog- prevenciós tevékenység alkalmával.

A két órás programban elrettentés helyett az értékrend kialakítására tevődött a hangsúly és tudatosítani a fiatalokban azt, hogy a droghasználat amellett, hogy büntethető, romboló hatással van nemcsak a szervezetükre, hanem az emberi kapcsolataikra, az egész életükre, és nem nyújt megoldást a problémáikra.

A drogokról szóló oktatófilm megtekintése után a tájékoztató szerepet a diákok vették át cédulákon feltüntetett fogalmak alapján. A témakörben a drogok megjelenésének története, terjesztésének módja, biológiai hatása a szervezetre nézve, majd a droghírek témában a publikus beszélgetésbe bekapcsolódott az iskola igazgatónője is, Pásztor Gabriella tanárnő.

KO-val győzöm le a drogot! volt annak az esettanulmánynak a címe, melyet három lépésben elemeztek ki a diákok: egy kitalált személy, a bokszkarrier előtt álló 17 éves diák droghasználatának hátterét kutatták, majd a fizikai és pszichikai hatásokra következtetve, a tanulók drogmegelőző stratégiákat állítottak fel és hasznos tanácsokkal látták el őt .

A műhelygyakorlatokat még sok más hasznos esemény követte: plakátok bemutatása, leleményes szerepjátékok, az iskola „informatikus” diákja, Lélek Hunor Kadosa által megtervezett online kérdőív kitöltése, melynek sikeres kitöltéséért egy virtuális kupa volt a jutalom.

A 60 résztvevő diák közösen felolvasott fogadalma megerősítette a diákok társaikkal szembeni segítői hozzáállását, tájékozódásra való törekvését és a káros szenvedélyek mellőzését.

A program alkalmával a tanulók a következőket jegyezhették meg: egy általános hangulatszint megőrzéséhez a képességeinkhez méltó feladatokat vállaljuk fel leginkább; akadályok és kudarcok bárkit érhetnek, de ha a feladat lelkesítő, kívánatos, mindez leküzdhető.

A tartós vidámság titka a sikerélmények megélése, melyeket megvalósítható, apróra lebontott célok kitűzésével érhetünk el.


Biológia tanár:Kincs Grete

 

Az ehhez kapcsolódó videók itt és itt nézhetőek meg!

Molnár Tünde - webmaster