Vászon falikép Szacsvayról

 

Péntek délelőtt Szacsvay Imre mártír jegyzőt is ábrázoló vászon akrill festményt avattak a róla elnevezett általános iskolában. Az alkotást Baki Szmaler Györgyi rajztanárnő készítette.

 

 

 

Az elmúlt hétvége az ünneplés jegyében telt a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában, tekintettel arra, hogy 195 évvel ezelőtt, 1818. november 1-jén született a tanintézmény névadója. Ennek megfelelően a pénteki nap fénypontja a mártír jegyzőt is ábrázoló, 5×3 méteres vászon akrill festménynek a felavatása volt, melyet Baki Szmaler Györgyi rajztanárnő készített egy éven keresztül. Ahhoz, hogy a kép felkerülhessen az iskola lépcsőházának falára, egy jelenlegi és egy volt szacsvays diák apukájának a közreműködésére, azaz a Kecse Attila nyújtotta anyagi támogatásra és az Imre Sándor asztalos által felkínált segítségre is szükség volt.

Az egybegyűlteket Pásztor Gabriella igazgatónő üdvözölte, majd Jakobovits Márta képzőművész, az iskola volt oktatója értékelte néhány mondatban az alkotást, kiemelve az erőteljes kompozíciót és a kifejező ecsetvonásokat. Ugyanakkor arra hívta fel a gyermekek figyelmét: Szacsvay magatartása és erkölcsössége miatt eszmény és példakép kell legyen a számukra, illetve egy korábbi emlékét felidézve arról is beszélt, mit jelent jellemnek lenni, vállalni a tetteinket. Baki Szmaler Györgyi elmagyarázta, hogy Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrusára való utalásképpen festett fát a vászonra, mely ugyanúgy magaslik, ahogyan Szacsvay is helyállt, a tizenhárom aradi vértanú pedig az önfeláldozásra, a hősiességre is utal. ...


A cikk írója: Ciucur Losonczi Antonius

A teljes cikk itt olvasható

Molnár Tünde - webmaster